NOWOŚCI
Kantalupa suszona kawałki 200g
Kantalupa suszona kawałki 200g
12,99 zł
szt.
Kaki owoce suszone (persymona) 150g
Kaki owoce suszone (persymona) 150g
10,80 zł
szt.
Młody zielony jęczmień 25 kg HURT
Młody zielony jęczmień 25 kg HURT
472,50 zł
szt.
Pomidory suszone igiełki 20 kg
Pomidory suszone igiełki 20 kg
1 240,00 zł
szt.
Pasta sojowa miso jasna SEMPIO 500g
Pasta sojowa miso jasna SEMPIO 500g
7,00 zł
szt.
Makaron orzo 500g
Makaron orzo 500g
7,50 zł
szt.
Korzenna pomarańcza 100g
Korzenna pomarańcza 100g
12,99 zł
szt.
Olej krokoszowy 250 ml
Olej krokoszowy 250 ml
18,99 zł
szt.
Sos BLACK PEPPER 300 ml D&L
Sos BLACK PEPPER 300 ml D&L
16,00 zł
szt.
Sos PITA 300 ml D&L
Sos PITA 300 ml D&L
16,00 zł
szt.
Sos TOMATO SWEET ONION 300 ml D&L
Sos TOMATO SWEET ONION 300 ml D&L
16,00 zł
szt.
Sos SPICY GARLIC 300 ml D&L
Sos SPICY GARLIC 300 ml D&L
16,00 zł
szt.
Sos BRASIL 300 ml D&L
Sos BRASIL 300 ml D&L
16,00 zł
szt.
Słodko-Słony Zestaw Upominkowy BOX
Słodko-Słony Zestaw Upominkowy BOX
75,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI


płatności w sklep agnex

Newsletter

INSTAGRAM

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z nasion czarnuszki, nazywanej też czarnym kminem, znany jest już od czasów starożytnych, stąd też potocznie mówi się o niej “złoto faraonów”. Czarnuszka, z której na zimno tłoczony jest olej, to roślina jednoroczna o biało-niebieskich płatkach. Nasiona czarnuszki mają czarny kolor i zapachem oraz smakiem przypominają pieprz, dlatego przed wiekami w polskich domach to właśnie czarnuszkę dodawano do chleba, mięs i potraw. Olej, który otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion czarnuszki ma aż 15 cennych aminokwasów, poza tym jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9. Olejki eteryczne z nasion zawierają tymochinon i nigellon, składniki znane z właściwości antybakteryjnych i przeciwdziałające chorobom autoimmunologicznym. W oleju znaleźć też można saponiny, dobroczynną witaminę E, biotynę i beta-karoten, które mogą pozytywnie wpływać na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Dawkowanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na gorzkawy smak i korzenny aromat chętnie dodawany jest do sałatek, zup, sosów, kasz czy serów, ale pod wpływem obróbki termicznej traci najbardziej wartościowe składniki. Dlatego też należy go przechowywać w chłodzie i w zaciemnionej butelce maksymalnie przez 3 miesiące od otwarcia. Olej z czarnuszki może być stosowany także na skórę, ponieważ wykazuje działanie ochronne, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie ran i wspomaga leczenie uciążliwych schorzeń skóry: trądziku, łupieżu AZS, liszaju. Sam zapach oleju z czarnuszki wycisza, pomaga łagodzić stres, może być stosowany w przypadku zaburzeń snu. Olej z czarnuszki warto przyjmować doustnie w dawce: 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem lub, jak w przypadku dzieci, ¼ łyżeczki 2 razy dziennie. Warto jednak dodawać go do potraw i traktować jak pikantną przyprawę.

Olej z czarnuszki w sklepagnex.pl

Znakomitej jakości olej z czarnuszki tłoczony jest na zimno, dzięki czemu zachowuje swoje walory odżywcze. Tylko taki olej jest wartościowy, smaczny, idealny do potraw, smarowania skóry i przyjmowania w formie płynnej. To wspaniały dodatek smakowy i naturalny kosmetyk w niskiej cenie.

85 65 25 385

sklep@agnex.pl

DARMOWA WYSYŁKA JUŻ OD 200 ZŁ

ikona płatności do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium