NOWOŚCI
Bławatek 10 g
Bławatek 10 g
8,90 zł
szt.
Koper włoski 500 g
Koper włoski 500 g
9,90 zł
szt.
Koper włoski 150 g
Koper włoski 150 g
4,90 zł
szt.
Orzechy ziemne prażone 250 g
Orzechy ziemne prażone 250 g
5,70 zł
szt.
Pieprz syczuański ziarno 50g
Pieprz syczuański ziarno 50g
9,50 zł
szt.
Papryka gochugaru mielona 400g
Papryka gochugaru mielona 400g
17,90 zł
szt.
Papryka gochugaru mielona 100g
Papryka gochugaru mielona 100g
6,99 zł
szt.
Mięta 500g
Mięta 500g
9,90 zł
szt.
Babka jajowata łuski 200 g
Babka jajowata łuski 200 g
9,50 zł
szt.
Sok ze szpinaku 500 ml
Sok ze szpinaku 500 ml
13,90 zł
szt.
Kwiat ślazu 40 g
Kwiat ślazu 40 g
10,90 zł
szt.
PŁATNOŚCI


płatności w sklep agnex

Newsletter

INSTAGRAM

Olej rydzowy

Olej rydzowy tłoczony jest z nasion lnicznika siewnego potocznie zwanego lnianką czy rydzykiem lub lnianką rydzową (od charakterystycznego koloru nasion). Ma walory smakowe, które idealnie nadają się do marynat do potraw, m. in. ryb. Idealnie komponuje się ze śledziami. Olej rydzowy ma złocistą lub czerwonobrunatną barwę i lekko cebulowy lub orzechowy smak z nutą goryczy. Można dodawać go do zup, kasz, makaronu czy twarożku. Olej rydzowy przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Powinien być stosowany wyłącznie na zimno, bo wysoka temperatura (smażenie, gotowanie) niszczy wszystkie zawarte w nim prozdrowotne substancje. Aby zachował swe właściwości, olej rydzowy powinien być przechowywany ciemnym pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 20 stopni.
 

Olej rydzowy tłoczony na zimno


Aż 90% zawartych w oleju rydzowym kwasów tłuszczowych to nienasycone kwasy tłuszczowe. Choć podobny skład ma olej rzepakowy, który na długie lata zastąpił olej rydzowy na naszych stołach, to właśnie ten drugi znajduje się na pierwszym miejscu pod względem najkorzystniejszego udziału kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 (0,4:1). Na drugim miejscu plasuje się olej lniany (0,5:1). 
NNKT są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz całego układu nerwowego oraz narządu wzroku. Zapobiegają kłopotom z pamięcią, obniżają poziom "złego cholesterolu" i zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Do właściwości oleju rydzowego zalicza się także wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych, do czego przyczynia się zawarta w nim witamina E.


Olej rydzowy - "witamina młodości"


Olej rydzowy tłoczny na zimno może być spożywany samodzielnie - jedna łyżka oleju pokrywa dzienne zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Profilaktycznie należy spożywać 2 łyżeczki dziennie, najlepiej na czczo. 

Warto wiedzieć, że na bazie oleju rydzowego wytwarza się różne kosmetyki pielęgnacyjne, a sam olej może być także aplikowany bezpośrednio na skórę - zawarta w nim witamina E określana jest mianem "witaminy młodości" i przyczynia się do opóźniania procesów starzenia skóry.

85 65 25 385

sklep@agnex.pl

DARMOWA WYSYŁKA JUŻ OD 150,00 ZŁ

ikona płatności do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl