NOWOŚCI
Cukier trzcinowy dark muscovado 500g
Cukier trzcinowy dark muscovado 500g
8,90 zł
szt.
Mango suszone bez cukru 250g
Mango suszone bez cukru 250g
22,90 zł
szt.
Mango suszone bez cukru 1kg
Mango suszone bez cukru 1kg
69,90 zł
szt.
Cukier trzcinowy dark muscovado 1kg
Cukier trzcinowy dark muscovado 1kg
13,90 zł
szt.
Cukier trzcinowy ciemny demerara 500g
Cukier trzcinowy ciemny demerara 500g
5,90 zł
szt.
Cukier trzcinowy ciemny demerara 1kg
Cukier trzcinowy ciemny demerara 1kg
9,90 zł
szt.
Skrobia kukurydziana 500 g
Skrobia kukurydziana 500 g
7,70 zł
szt.
Skrobia kukurydziana 1 kg
Skrobia kukurydziana 1 kg
10,90 zł
szt.
Komosa ryżowa czarna 500 g
Komosa ryżowa czarna 500 g
10,90 zł
szt.
Komosa ryżowa czerwona 500 g
Komosa ryżowa czerwona 500 g
9,90 zł
szt.
Przyprawa uniwersalna bez soli 300g
Przyprawa uniwersalna bez soli 300g
7,60 zł
szt.
Przyprawa uniwersalna bez soli 750g
Przyprawa uniwersalna bez soli 750g
14,90 zł
szt.
Przyprawa uniwersalna bez soli 500g
Przyprawa uniwersalna bez soli 500g
10,90 zł
szt.
KWIAT LIPY CIĘTY 50g
KWIAT LIPY CIĘTY 50g
7,90 zł
szt.
PŁATNOŚCI


płatności w sklep agnex

Newsletter

INSTAGRAM

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z nasion czarnuszki, nazywanej też czarnym kminem, znany jest już od czasów starożytnych, stąd też potocznie mówi się o niej “złoto faraonów”. Czarnuszka, z której na zimno tłoczony jest olej, to roślina jednoroczna o biało-niebieskich płatkach. Nasiona czarnuszki mają czarny kolor i zapachem oraz smakiem przypominają pieprz, dlatego przed wiekami w polskich domach to właśnie czarnuszkę dodawano do chleba, mięs i potraw. Olej, który otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion czarnuszki ma aż 15 cennych aminokwasów, poza tym jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9. Olejki eteryczne z nasion zawierają tymochinon i nigellon, składniki znane z właściwości antybakteryjnych i przeciwdziałające chorobom autoimmunologicznym. W oleju znaleźć też można saponiny, dobroczynną witaminę E, biotynę i beta-karoten, które mogą pozytywnie wpływać na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Dawkowanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na gorzkawy smak i korzenny aromat chętnie dodawany jest do sałatek, zup, sosów, kasz czy serów, ale pod wpływem obróbki termicznej traci najbardziej wartościowe składniki. Dlatego też należy go przechowywać w chłodzie i w zaciemnionej butelce maksymalnie przez 3 miesiące od otwarcia. Olej z czarnuszki może być stosowany także na skórę, ponieważ wykazuje działanie ochronne, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie ran i wspomaga leczenie uciążliwych schorzeń skóry: trądziku, łupieżu AZS, liszaju. Sam zapach oleju z czarnuszki wycisza, pomaga łagodzić stres, może być stosowany w przypadku zaburzeń snu. Olej z czarnuszki warto przyjmować doustnie w dawce: 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem lub, jak w przypadku dzieci, ¼ łyżeczki 2 razy dziennie. Warto jednak dodawać go do potraw i traktować jak pikantną przyprawę.

Olej z czarnuszki w sklepagnex.pl

Znakomitej jakości olej z czarnuszki tłoczony jest na zimno, dzięki czemu zachowuje swoje walory odżywcze. Tylko taki olej jest wartościowy, smaczny, idealny do potraw, smarowania skóry i przyjmowania w formie płynnej. To wspaniały dodatek smakowy i naturalny kosmetyk w niskiej cenie.

85 65 25 385

sklep@agnex.pl

DARMOWA WYSYŁKA ORLEN paczka JUŻ OD 40,00 ZŁ

ikona płatności do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl