NOWOŚCI
Ryż czarny II gatunek 500 g
Ryż czarny II gatunek 500 g
4,90 zł
szt.
Ryż czarny II gatunek 1 kg
Ryż czarny II gatunek 1 kg
8,90 zł
szt.
Cytrynian magnezu 500 g - słoik
Cytrynian magnezu 500 g - słoik
39,90 zł
szt.
Kasza kuskus perłowy 1 kg
Kasza kuskus perłowy 1 kg
10,90 zł
szt.
Orzechy nerkowca 200 g
Orzechy nerkowca 200 g
11,90 zł
szt.
Figi hiszpańskie 250 g
Figi hiszpańskie 250 g
7,50 zł
szt.
Cukier kokosowy 500 g
Cukier kokosowy 500 g
11,90 zł
szt.
Żurawina cała suszona 500 g
Żurawina cała suszona 500 g
12,90 zł
szt.
Morele naturalne niesiarkowane 250 g
Morele naturalne niesiarkowane 250 g
7,90 zł
szt.
Chipsy bananowe 150 g
Chipsy bananowe 150 g
3,99 zł
szt.
PŁATNOŚCI

płatności w sklep agnex

płatności w sklep agnex

Newsletter

INSTAGRAM

Olej kokosowy nierafinowany oraz tłoczony na zimno

Olej kokosowy, tak bardzo rozpowszechniony w kuchniach mieszkańców wysp Pacyfiku, także w naszym kraju znalazł zastosowanie w kuchni i w kosmetyce. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej ma wiele zalet, nie tylko smakowych. Między innymi w jego składzie znajdują się trójglicerydy średniołańcuchowe, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Są one też uważane  za związki, wspomagające leczenie chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, między innymi Parkinsona i Alzheimera. W naturze nie ma wielu źródeł tego typu trójglicerydów, dlatego można je dostarczać organizmowi, jedząc miąższ i wiórki kokosowe, pijąc mleko kokosowe oraz przyjmując właśnie olej z kokosa. Ponadto olej kokosowy to źródło wapnia, żelaza, cynku, witamin E i K, a także kwasu laurynowego, który ma silne działanie antybakteryjne, grzybobójcze i antywirusowe. To dzięki niemu olej kokosowy wykazuje działanie hamujące rozwój bakterii, między innymi tych, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy i infekcji jamy ustnej.

Dawkowanie oleju kokosowego

Jak każdy olej, tak i ten kokosowy jest kaloryczny, dlatego dawkując go, warto ograniczyć się do niewielkich ilości. Jednak olej kokosowy jest szybko przetwarzany w energię i trudniej odkłada się w organizmie, daje też uczucie sytości, dlatego ogranicza podjadanie między posiłkami i sięganie po słodycze. Wielu zwolenników oleju kokosowego smaruje nim nawet pieczywo. Olej z kokosa jest także szeroko stosowany w kosmetyce, ponieważ intensywnie nawilża skórę, ma przyjemny zapach, może być stosowany na suche i łamiące się włosy, a także do demakijażu twarzy. Wiele osób sięga po olej także rano, bo ssanie przyczynia się do naturalnego wybielania zębów. Olej kokosowy idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia, ponieważ odporny jest na działanie wysokich temperatur.

Olej kokosowy w sklepagnex.pl

W sklepach znaleźć można dwa rodzaje oleju kokosowego: olej rafinowany i nierafinowany. Olej kokosowy nierafinowany i tłoczony na zimno ma charakterystyczny kokosowy aromat, a w procesie produkcji nie zostaje poddany wysokim temperaturom i działaniu środków chemicznych. Olej kokosowy nierafinowany jest smaczniejszy i przede wszystkim posiada walory prozdrowotne. Tłoczony na zimno olej kokosowy to znacznie lepszy wybór, pomimo wyższej ceny.

85 65 25 385

sklep@agnex.pl

DARMOWA WYSYŁKA JUŻ OD 150 ZŁ

ikona płatności do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl