NOWOŚCI

ul. Hotelowa 38

15-659 Białystok

Oświadczenie

Szanowni Klienci, potwierdzamy, że badania przeprowadzone przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Białymstoku, wykazały, że w 1 na 5 pobranych próbek w poniższych partiach pieprzu czarnego mielonego, została wykryta bakteria Salmonelli:

Pieprz czarny mielony: data przydatności 03.2021 nr partii:

1309/6 (150 g), 2509/6 (400 g), 2409/6 (1000 g), 2509/6 (1000 g)

Po otrzymaniu wyników badań natychmiast wstrzymaliśmy sprzedaż pieprzu, a na stronie sklepu internetowego umieściliśmy informację o wycofaniu powyższych partii ze sprzedaży. Skontaktowaliśmy się również z odbiorcami, którzy dokonali zakupu i wymieniliśmy pieprz na wolny od wad, od nowego dostawcy.

Natomiast ponowne badania pieprzu z oryginalnych worków importera firmy GROTEX, które nie zostały jeszcze rozpakowane, wykazały obecność azjatyckiego szczepu bakterii Salmonelli, który nie występuje w Polsce, a tym samym w firmie Agnex.

Niestety z przykrością stwierdzamy, że podane informacje mediach nie wspominają o  innych odbiorcach wadliwej partii pieprzu, którą wprowadziła do obrotu na rynek polski firma PHU GROTEX Eryk Grotowski z siedzibą w Kaliszu. Zakupiony przez nas pieprz mielony jest stosunkowo niewielką ilością, która została dopuszczona do sprzedaży na terenie kraju przez uprawniony urząd. Ponadto otrzymaliśmy atest jakości i wyniki badań laboratoryjnych od tego dostawcy, w których nie stwierdzono obecności tej bakterii.

Informujemy również, że Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna przeprowadziła badania na terenie zakładu firmy Agnex. Wyniki badań nie wykazały obecności Salmonelli zarówno w naszym zakładzie, jak i u pracowników naszej firmy. Zapewniamy bezpieczeństwo i spełniamy wszelkie normy dotyczące konfekcjonowania produktów.

Współpraca z tym dostawcą została niezwłocznie zakończona. Zanim została podana informacje przez GIS o wadliwej partii pieprzu do publicznej wiadomości, prawie cała partia towaru została już wymieniona.

Zdajemy sobie sprawę, że podane informacje jak najbardziej mogły wzbudzić Państwa obawy, gdyż sami jesteśmy konsumentami. I jest nam niezmiernie przykro, że doszło do zaistniałej sytuacji i że nieświadomie dokonaliśmy dystrybucji zanieczyszczonego pieprzu. Zapewniamy, że pozostałe produkty z naszej oferty są bezpieczne, które poddaliśmy wtórnym badaniom.

Jeśli zdarzyłoby się, że ktoś z Państwa posiada jeszcze pieprz czarny mielony z powyższych partii zakupiony w firmie Agnex, prosimy o kontakt – produkt zostanie wymieniony na wolny od wad.

Z poważeniem,

Agnex Krzysztof Wierzbicki

oswiadczenie-agnex

85 65 25 385